Everyday woman

Mina 70-tals barnböcker

Publicerad 2009-03-03 00:29:12 i Allmänt,

Tack vare min kära mor och far var min barndom fylld av många roliga och fina böcker. En hel del av dem är fortfarande i gott skick och duger även åt våra barn. Trots att de är lästa om och om och om igen. Pixiböcker har jag kvar i mängder. Bland favoriterna finns Bulle björn och En dag i skogen.  Här kommer andra böcker som hängt med mig under årens lopp.

Boktips nr 1, tema traditionella könsroller. Titel: "När jag blir stor".

 

När jag blir stor handlar om två barn som fantiserar om vad de ska bli när de blir stora. Förstås vill pojken bli polis, brandman (så att han kan rädda flickor), läkare, dykare eller astronaut. Flickan vill bli hårfrisörska, sångerska, sjuksköterska, sjöjungfru, ja det är så traditionellt det bara kan bli. Fast om man tänker på de kläder som våra mest kända klädkedjor producerar, till exempel H&M, så följer de fortfarande det traditionella mönstret med rosa och gull-gull till flickor, och bilar, äventyrsteman och andra tuffa saker för pojkar.

Boktips nr 2, tema mera traditionella könsroller. Titel: Lantgården. 


Lantgården är en instruktiv bok om livet på en bondgård och hur mjölken hamnar i paketet. Det märks att författarna vill höja statusen för bondelivet och visa på det positiva; friheten, luften, djuren etc, men också visa på vilket slit bonden får göra. Huvudpersonens pappa får slita med allt på gården "han arbetar minst tio timmar varje dag". Den arma moderns jobb omnämns bara med en illustration från tvättstugan. Som alla andra bondmoror var hon säkert bara hemma och filade naglarna hela dagarna.... 


 

Boktips nr 3 och 4. Tema; klassiker. Titel: Den lilla gumman som glömde allting samt De tre spinnerskorna. 



Den lilla gumman som glömde allting är en mysig bok med fina illustrationer. Så enkel, så bra. Gumman ska åka till marknaden och ska gömma dörrnyckeln. För att inte glömma var hon lägger nyckel så placerar hon den i blomkrukan, men för att inte glömma det ställer hon den i lådan, och för att inte glömma lådan...ja, ni förstår. Den tål att läsas många gånger!

De tre spinnerskorna är en klassisk bröderna Grimm saga. Teckningarna minns jag som lite "läskiga" som barn. De tre spinnerskorna ser speciella ut. En med stor klumpfot, en med gigantisk underläpp och en med en tumme som är stor som en batong. Sagan handlar om den lata flickan som inte vill spinna, som får chans att jobba hos drottningen. Om hon är flitig och spinner upp ett helt rum fyllt med lin så ska hon belönas med att få gifta sig med prinsen. Med hjälp från sina fula vänner lyckas hon. Under täcknamn "kusiner" bjuds de sedan in till bröllopet. Prinsen lovar att flickan slipper spinna i fortsättningen, eftersom spinnerskorna berättar att själva spinnandet gett dem klumpfot, jätteläpp och stor tumme. 

Boktips 5. Godnattsagor



















I Godnattsagor bjuder varje blad på en ny saga. Illustrationerna är fantastiskt fina och härligt "retro". Barnens namn adderar också till 70 eller till och med 60-talskänslan. Barnen heter exempelvis Jan och Ulla.  Det finns en och en annan moralkaka här också, där det dolda budskapet är att inte mobba, inte sparka på katter, inte vara ledsen för att mamma ägnar sig mer åt småsyskonen - hon älskar dig lika mycket osv. 

Boktips nr 6-8. Tema: söta djursagor. Rulle Rödpäls, kattungarna som gömde sig för sin mor och En liten hemlös kanin.

 

Söta djur, söta berättelser som man somnar gott av.

Boktips 9-11. Tema: Disney. Bambis första år, Lilla vargen och det förtrollade trädet samt allas vår Askungensaga.



 Tidslösa favoriter. Tycker fortfarande att Askungens klänning är WOW vacker.

Boktips nr 12. Tema: årstiderna. Året runt med Rasmus Nalle



Från januari till december får vi följa Rasmus Nalle och hans sköna gäng. Illustrationerna är så vackra att man har lust att plocka fram block och akvarellfärger och försöka måla av alla frukter, blommor och andra varckra ting.

Kommentarer

Postat av: Maria

Publicerad 2011-10-23 20:59:51

Den lilla gumman har även jag! Jag gillade den jättemycket!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Everyday woman

Invandrade till Stockholm för tio år sedan från en republik i norra Sverige där "have a nice day" heter "ha en artun da". Har passerat bäst-före-datumet men försöker att njuta av livet och fånga dagen.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela